Stefan Brijs heeft primeur voor Deventer!

Verslag bijeenkomst Deventer Literair d.d. 13 maart 2022

Onze voorzitter, Henk van Baalen, die tevens de rol van interviewer vervult, opent de bijeenkomst. Verwelkomt de aanwezigen (±85 leden) en in het bijzonder de schrijver Stefan Brijs. Er ontspint zich een prettig gesprek tussen beide heren, alle twee met een onderwijs ervaring. Stefan Brijs is een Vlaamse schrijver, al 8 jaar woonachtig in Andalusië (Spanje). Hij heeft inmiddels een indrukwekkend aantal boeken op zijn naam. Veel titels zijn vanmiddag gelukkig ook te koop ten behoeve de leden van Deventer Literair.

Stefan Brijs toont zich een gemakkelijk verteller: open en gretig. Zijn werk is doortrokken van liefde voor de natuur, maar ook van zijn zorg om de natuur. Hij woont in Spanje temidden van de natuur, maar directe observaties vanuit zijn woonhuis voeden ook zijn grote bezorgdheid om de ecologische gesteldheid van Andalusië. Tijdens het interview komen diverse boeken inhoudelijk aan de orde en de manier waarop Brijs daarover vertelt, noodt uit tot lezen (voor zover we dat nog hadden gedaan).

Het tot stand brengen van een boek is voor Brijs steeds een avontuur. Hij weet zelf pas hoe het verhaal afloopt wanneer het boek bijna voltooid is. Hij werd na zijn eerste boek De Verwording gerekend tot de auteurs van het Magisch Realisme. Maar dit debuut was een vingeroefening, waarin hij teveel probeerde zijn kennis en kunde te demonstreren. In zijn latere boeken heeft hij daarvan afstand gedaan en heeft hij zijn eigen vorm gevonden. Zijn werk is veel meer dan vooral taal-taal-taal, het is ook heel verhalend. Bovenal wil Brijs graag impact hebben op de emotionele gesteldheid van de lezer.

Brijs heeft nog een nieuwtje voor ons in petto: hij is bezig met een vervolg op “de Engelenmaker”, waaruit hij na de pauze heeft voorgelezen. Tot nu toe wisten maar drie mensen van dit boek in wording. Omdat Brijs een speciale band met Deventer heeft, wilde hij hier het goede nieuws vertellen.

Na de pauze komen de leden aan het woord: er worden veel en diverse vragen gesteld en Brijs reageert naar iedere vragensteller op een persoonlijke, humoristische en heldere wijze. De middag was, kortom, heel geslaagd en we zien uit naar de volgende bijeenkomst van Deventer Literair. Die zal plaatsvinden op zondag 24 april; wederom in de Oude Mariakerk. We zullen dan de romanschrijfster Judith Fanto ontvangen, die het boek Victor schreef.

Leo Folgering

Met dank aan Davida voor de foto’s.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *