Judith Fanto sloot het literaire voorjaar af

Nog één keer voor de zomer, dat dachten ongeveer 90 bezoekers afgelopen zondag in de Oude Mariakerk. Zij allen waren te gast bij de schrijfster Judith Fanto, die sprak over haar boek Viktor.

In Viktor vertelt Judith Fanto over haar Joods-Weense familie en in het bijzonder over het zwarte schaap van de familie. Maar het boek gaat ook over onderduiken, in tijden van oorlog, maar ook na de oorlog. Onderduiken na de oorlog moet gelezen worden als verregaande assimilatie. Ontkenning van het Joods-zijn. Die ontkenning hield op bij de keuken, want daar werd het Joods-zijn wel gevierd. In het boek van Fanto vooral gesymboliseerd door de rol van de grootmoeder, die dat laatste stukje Joodse identiteit stevig omarmde.

Aan dat onderduiken doet Fanto zelf niet meer mee. Net als haar alter ego in het boek, veranderde ze haar naam van Geertje in het Joodse Judith en sloot ze zich aan bij een Joodse gemeente. “Ik denk dat de familieleden die zijn vermoord, dat wel op prijs zouden stellen” zegt ze daarover.

Deventer Literair gaat verder  in het najaar met Ilja Leonard Pfeijffer. De bijeenkomst staat gepland voor 25 september. Zeer waarschijnlijk wijken we uit naar de Lebuïnuskerk vanwege de te verwachten drukte.

Iedereen een goede zomer toegewenst en hopelijk tot eind september!

Gerco Grevers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *